Gotowanie

Ciasteczka maślane

Wracam do tych ciasteczek za każdym razem gdy Wiki chce coś ze mną upiec – przepis bardzo szybki, sprawdzony i możliwy do zrealizowania z dwulatką 😉

 

 

Pachnące, kruche, maślane ciasteczka – chcecie??

No to zaczynamy!

Składniki:

200 g mąki pszennej

100 g masła

1 jajko

2 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy

aromaty: waniliowy, pomarańczowy, migdałowy, cytrynowy… jaki tylko chcesz 😉

 

 

 

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewam mąkę i cukier.

Dodaję pokrojone w kawałki masło i wstępnie zagniatam.

Wbijam jajko, dodaję aromat i zagniatam do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Zawijam ciasto w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 15 minut.

W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 170 stopni.

Wykrawam ciasteczka, układam na papierze do pieczenia i piekę do momentu, aż będą rumiane – około 10 minut.

 

 

Smacznego!

 

P. S. Ciasteczka robię zawsze z podwójnej porcji, bo schodzą ekspresowo 😉

P. S. Aromaty/ ekstrakty robię sama – pisałam o tym TU

 

You Might Also Like

  • Odpowiedz Carla 25 stycznia 2018 at 21:18

    Wyglądają pysznie 🙂 Muszę sobie zapisać przepis

  • Odpowiedz Sylwia Wośkowiak-Kierepka 25 stycznia 2018 at 22:16

    Mamy identyczny przepis i też uwielbiamy te ciasteczka!

  • Odpowiedz Wyrodna Matka 25 stycznia 2018 at 23:34

    Bosz! To jest przepis z kategorii, które lubię: wszystkie składniki mam aktualnie w domu, wykonanie mega szybkie i nieskomplikowane i w dodatku wygląda tak smaaaacznie 🙂 Z chęcią jes upiekę 🙂

  • Odpowiedz

    + 79 = 86