Gotujemy

Ciasto bez pieczenia – kremowa pianka na maślanym spodzie.

Ciasto bez pieczenia? Macie czasem tak, że coś byście upiekły, ale na samą myśl o włączeniu piekarnika latem topicie się jak lody na patyku?

Wtedy na ratunek przychodzą ciasta bez pieczenia!

Mam takie jedno w swoim przepiśniku – podzielę się oczywiście 😉

Składniki na ciasto bez pieczenia:

  • 100 g herbatników
  • 50 g masła
  • 2 galaretki
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • owoce

Przygotowanie:

Zacznijmy od spodu:

  • tortownicę o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia
  • masło rozpuszczamy
  • herbatniki przekładamy do blendera i mielimy na drobne okruszki, lub wkładamy do worka i tłuczemy młotkiem do mięsa
  • kiedy masło ostygnie trochę, całość łączymy i przekładamy na spód tortownicy dociskając palcami lub łyżką
  • wkładamy do lodówki i czekamy na masę

Alternatywa:

  • Zamiast spodu z herbatników, możesz dno wyłożyć okrągłymi biszkoptami. Będzie szybciej i bez bałaganu, ale gwarantuję Ci, że ciasteczkowy spód zrobi efekt wow!
  • Zamiast herbatników do ciasteczkowego spodu możesz użyć ciasteczek owsianych, czekoladowych, oreo… jakich tylko chcesz! Zachowaj jednak proporcje ciastek i masła.

Masa:

  • przygotuj sporą miskę
  • w tej mice rozpuść 2 galaretki  w 700 ml gorącej wody – na opakowaniu napisane będzie zapewne, że jedną galaretkę powinnyśmy rozpuścić w 500 ml, a dwie w 1000 ml, ale chodzi o to by galaretka była gęsta w połączeniu z kremówką
  • z rozpuszczonych galaretek odlej około 200 ml do szklanki (polejesz nią potem wierzch ciasta, by przykryć owoce)
  • galaretki studzimy
  • przygotowujemy owoce – jakie tylko chcecie, byle nie kiwi, bo galaretka się nie zwiąże
  • ubijamy śmietankę kremówkę z odrobiną cukru pudru, a kiedy galaretka zaczyna gęstnieć przekładamy ubitą śmietankę do tej dużej miski z galaretką, o której wspominałam na początku 🙂
  • mieszamy i wkładamy do lodówki
  • za jakiś czas znowu mieszamy i do lodówki
  • jeszcze raz mieszamy 🙂
  • jeżeli masa zaczyna gęstnieć, to przelewamy ją na ciasteczkowy spód
  • jeżeli jest już wystarczająco stabilna, to układamy na niej owoce i zalewamy resztą galaretki, którą odlałyśmy wcześniej do szklanki
  • chłodzimy przez kilka godzin

Smacznego! 🙂

 

 

 

Chcesz wcześniej wiedzieć o nowych postach? Zapisz się do newslettera.

You Might Also Like

Odpowiedz

+ 59 = 69

Regulamin sklepu | Polityka prywatności (RODO) | Cookies