Gotowanie

Ciasto maślane z owocami sezonowymi

Miałam za dużo owoców w domu. Koktajle się nam znudziły, to ukręciłam ciasto 🙂

Pyszne, wilgotne i bardzo puszyste! No może do dietetycznych i tych bez laktozy, bez glutenu itd nie należy, ale jest banalnie proste 🙂

 

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy (może być też jakiś aromat, np. migdałowy, cytrynowy)
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • szklanka mleka
  • roztopiona kostka masła – można zastąpić szklanką oleju słonecznikowego, ale masło nadaje pysznego aromatu
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce – co tylko chcesz 🙂 Zrobiłam z brzoskwiniami i malinami, ale super będą też jagody, borówki, truskawki.

 

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym – mikserem na puszystą masę.

Dodajemy roztopione masło (lub olej) i mleko – miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i miksujemy jeszcze przez chwilę na niskich obrotach miksera.

Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, układamy owoce i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni. Pieczemy około 45 minut lub „do suchego patyczka”.

 

 

Ciasto świetnie smakuje posypane cukrem pudrem 😉

Smacznego!

 

Jeżeli macie ochotę na inne proste ciasta i babeczki, to mam jeszcze kilka pomysłów:

You Might Also Like

Odpowiedz

30 + = 34