Gotowanie

Kotlety rybne z mnóstwem warzyw

Obiecałam kotlety rybne, w którym można przemycić niejadkowi dowolne warzywa w dowolnej ilości?

No to proszę bardzo! 🙂

 

Składniki:

0,5 kg filetów rybnych – najczęściej używam mrożonego mintaja

1 jajko

1 kajzerka

odrobina mleka

pęczek koperku

pieprz, sól

bułka tarta do panierowania

warzywa: zielony groszek, szpinak, kalafior, brokuły, marchewka, pietruszka… dowolność mile widziana 🙂

 

Przygotowanie: 

Kajzerkę zalewamy mlekiem i czekamy aż je wchłonie.

Rozmrożone i odciśnięte z nadmiaru wody kawałki ryb wrzucamy do robota kuchennego/ malaksera/ blendera – nazewnictwo dowolne 🙂 Chodzi o to, by zmielić je na gładką masę.

Dodajemy jajko, przyprawy, koperek i odciśniętą kajzerkę.

Teraz czas na warzywa – najbardziej lubię dodawać podgotowaną marchewkę z groszkiem lub rozdrobnionego kalafiora, ale nie bój się eksperymentować…. najwyżej zamiast kotletów wyjdzie coś na wzór pasztetu rybnego z warzywami 🙂

Całość wyrabiamy i formujemy na kształt pulpecików lub bardziej płaskich kotletów.

Panierujemy, smażymy i jemy 🙂

 

Podaję je najczęściej z frytkami z batatów, kiszoną kapusta lub surówką Colesław.

 

Smakowało?

 

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Leave a Reply

2 + 5 =