Gotujemy

Domowy chleb – prosty i sprawdzony przepis.

Domowy chleb. Dom kojarzy mi się z zapachem kawy, rosołu i pieczonego chleba. I o tyle, o ile dwa pierwsze zapachy są raczej proste do stworzenia, to chlebem w moim domu pachniało może ze 3 razy – do czasu aż nie spaliłam maszyny do pieczenia chleba 😉 Ale ten etap za mną! I teraz chlebem będzie u nas pachniało bardzo często. Byłam ostatnio na przyjęciu u znajomych – pyszności na stole było wiele, ale jedna rzecz zniknęła wyjątkowo szybko… Domowy chleb właśnie! Całe szczęście, że gospodyni przewidziała dokładkę. Przepis oczywiście dostałam, trochę podrasowałam pod nasze smaki i właśnie się piecze…

Jak przyrządzić domowy chleb? 

Składniki: 1/2 kilograma mąki pszennej 1/2 litra letniej wody dwie łyżeczki suchych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Dodatki: Domowy chleb można urozmaicić na kilka sposobów:
  1. Na słodko – do ciasta możemy dodać rodzynki, żurawinę, pocięte suszone morele/ śliwki, pokruszone płatki kukurydziane z miodem.
  2. Z ziarnami – dodajmy pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, czarnuszkę, sezam, pokruszone płatki kukurydziane, płatki owsiane
  3. Śródziemnomorski – dodajmy posiekane suszone pomidory, oliwki, suszony czosnek, oregano, bazylię, tymianek.
  4. Może z orzechami? A może jakiś inny pomysł przychodzi Wam do głowy? Podpowiedzcie koniecznie!
Przygotowanie: Mąkę, drożdże, sól, cukier wsypujemy do miski. Zalewamy letnią wodą. Mieszam całość, wsypuję DODATKI, wlewam do foremki „keksówki” i odstawiam na pół godziny. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 190 stopni i piekę około 1 godziny. Znacie prostszy przepis? Bo ja nie! Smacznego!! Gwarantuję, że domowy chleb będzie pachniał w całym domu 🙂 P. S. Do domowego chleba nie ma nic lepszego niż domowe masło – śmietanka 42%, mikser i gotowe. P. S. 2 Koleżanka od której mam ten przepis podaje info z ostatniej chwili: „Z mąki pełnoziarnistej 1850 wychodzi rasowy zakalec”. P. S. 3 Po wyjęciu gorącego chleba z piekarnika wyjmijcie go delikatnie z foremki, by odparował. Gdy wystygnie, włóżcie go do foremki i przykryjcie ściereczką, lub włóżcie w bawełniany worek – dłużej będzie świeży. Sprawdź też:
Przeczytałaś? To zostań ze mną na dłużej! Wpadnij na mojego Instagram’a Odwiedź Facebook’a Możesz też zrobić zakupy w moim sklepie i powiedzieć #mamczasdlasiebie!
Mum's Life
Chcesz wcześniej wiedzieć o nowych postach? Zapisz się do newslettera.

You Might Also Like

4 komentarze

  • Odpowiedz Danka 5 lutego 2018 at 14:46Wygląda apetycznie, ja mam zakaz pieczenia chleba bo schodzi go za dużo:-)
    • Odpowiedz Just Food Therapy 5 lutego 2018 at 16:45Super! ? Uwielbiam samodzielnie pieczony chleb <3 Zamieniłabym mąkę pszenną na inną pełnoziarnistą, jednak jestem jak najbardziej na tak dla domowego chleba! ?
    • Odpowiedz Mum’s Life 5 lutego 2018 at 19:23Ja nie próbowałam, ale mojej koleżance wyszedł piękny pełnoziarnisty zakalec ? Daj znać jaki efekt, jeżeli spróbujesz!

Odpowiedz

84 + = 91