Gotowanie

Przepisy na potrawy z dyni – czyli jesień w pełni!

Czy każda z Was była już na targowisku i ma swoją piękną, jesienną dynię w domu? 🙂 No to zaczynamy!

Na początek taki patent! Co roku go powtarzam (bo bardzo nie lubię obierać dyni!) i wykorzystuję na wiele sposobów. Bazą do większości moich dyniowych dań jest puree z dyni. A jak je zrobić?

Myję dynię z wierzchu, kroję na kilka kawałków. Nie obieram ze skóry, bo bardzo łatwo odejdzie od miąższu po upieczeniu – wybieram łyżką tylko pestki. Kawałki dyni układam skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 170 stopniach około pół godziny – wszystko zależy od rodzaju dyni i wielkości kawałków. Chodzi jednak o to, by dynia rozpadała się pod naciskiem widelca – wtedy wiemy, że jest gotowa.

Wyjmuję upieczone kawałki z piekarnika i zostawiam do wystudzenia, następnie łyżką zbieram miąższ i przekładam do pojemnika. Całość blenduję na gładką masę i gotowe. Pulpę dyniową mrożę i używam zimą, lub przechowuję w lodówce przez kilka dni wykorzystując do różnych dań.

 

 

 

To moja baza – czas na przepisy! 🙂

 

  • ciasto z dyni lub babeczki. Z tego przepisu możemy upiec jedno i drugie – wszystko zależ od tego na jaką formę mamy ochotę. Z proporcji wyjdzie nam około 12 babeczek, albo ciasto w keksówce lub tortownicy o średnicy około 28 cm.
    • Czego potrzebuję?
      • 1,5 szklanki gotowego puree z dyni,
      • szklanka mąki,
      • pół szklanki cukru,
      • 2 jajka,
      • pół szklanki kefiru,
      • 1/3 szklanki oleju,
      • sok z jednej pomarańczy
      • łyżeczka sody oczyszczonej,
      • 2 łyżeczki cynamonu,
      • garść orzechów/ suszonej żurawiny.
    • Co robię?
      • mieszam składniki suche: mąkę, cukier, sodę, cynamon
      • mieszam składniki mokre: puree, jajka, kefir, olej, sok
      • całość delikatnie ze sobą łączę i dodaję orzechy/ żurawinę
      • masę przekładam do formy na ciasto lub foremek na muffinki
      • piekę w temperaturze 170 stopni przez 20-30 minut lub to „suchego patyczka”

 

  • placuszki z dyni – przepis jest bardzo podobny do przepisu na placki ziemniaczane. Jednak nic tu nie trzemy, tylko używamy gotowej pulpy dyniowej. Moja receptura jest bardzo „na oko”, tzn. biorę dyniowego puree tyle, ile chcę.
    • Czego potrzebuję?
      • puree z dyni
      • jajko – jedno lub dwa 🙂
      • mąka
      • szczypta soli
    • Co robię?
      • odciskam zbędą ilość wody na sitku i przekładam do miski.
      • wbijam jajko, dodaję szczyptę soli i trochę mąki.
      • mieszam i gotowe 🙂
      • jeżeli ciasto jest za gęste – dodaję jeszcze jedno jajko, jeżeli za rzadkie – trochę mąki.
      • smażę placuszki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
      • podaję w zależności od nastrojów domowników: z jogurtem, z konfiturą, z cukrem. Podawałam je też w wersji na wytrawnie – tzn. z serem pleśniowym i konfiturą z czerwonej cebuli. Rewelacja!

 

  • chutney z dyni – idealny dodatek do mięs!
    • Czego potrzebuję?
      • 3 szklanki puree z dyni
      • 3 kwaśne jabłka
      • odrobina brandy lub żubrówki
      • łyżeczka chrzanu
      • masło
    • Co robię?
      • jabłka kroję w większą kostkę i smażę na maśle
      • jak jabłka zaczną się rozpadać dodaję puree z dyni
      • dodaję kieliszek lub dwa alkoholu 🙂 łyżeczkę chrzanu i gotowe
      • chutney można zagotować w słoiczkach i trzymać do sezonu grillowego

 

  • konfitura z dyni na słodko – pyszna i świetna do placuszków, naleśników, ciast.
    • Czego potrzebuję?
      • 4 szklanki puree z dyni
      • szklanka cukru
      • 3 pomarańcze
      • laska wanilii
      • łyżka cynamonu
    • Co robię?
      • puree przekładam do garnka, dodaję pokrojone pomarańcze, cukier, wanilię i cynamon – jeżeli masa jest za gęsta to podlewa odrobiną wody
      • duszę pod przykryciem około 40 minut i gotowe 🙂
      • przekładam do słoiczków i zagotowuję

 

  • zupa z dyni z mlekiem kokosowym i krewetkami
    • Czego potrzebuję?
      • 3 szklanki puree z dyni
      • puszka mleka kokosowego
      • sok z jednej pomarańczy
      • sól, pieprz, mielony imbir, gałka muszkatołowa
    • Co robię?
      • puree przekładam do garnka, dodaję sok z jednej pomarańczy, mleko kokosowe i zagotowuję.
      • doprawiam i gotowe! Banał? Banał 🙂
      • lubię to podawać z makaronem ryżowym, kilkoma smażonymi krewetkami i kilkoma kroplami tabasco – smakuje i wygląda wybornie!

 

 

  • krem warzywny z dynią –  tu trochę inna opcja, bo bez wykorzystania gotowej pulpy.
    • Czego potrzebuję?
      • surowa dynia
      • warzywa: pomidory, cebula, marchew, pietruszka, papryka, czosnek
      • oliwa z oliwek, sól, pieprz
      • bulion – opcjonalnie
    • Co robię?
      • dyni nie obieram, ale kroję na mniejsze kawałki i tak samo jak przy puree układam na blaszce skórą do dołu.
      • obok dyni układam przecięte na pół pomidory, pokrojoną na kawałki marchew, pietruszkę, połówki cebuli, ząbki czosnku, ewentualnie kawałki papryki.
      • całość skrapiam oliwą z oliwek, doprawiam solą i piekę do miękkości.
      • warzywa przekładam do garnka oddzielając skórę z dyni.
      • całość blenduję i gotuję.
      • jeżeli zupa jest za gęsta – dodaję bulionu.
      • doprawiam pieprzem i jeszcze odrobiną soli, jeżeli zupa tego wymaga. I gotowe 🙂

 

  • krem z dyni z maślanym aromatem – tu wersja najmniej przeze mnie lubiana, bo z koniecznością obierania dyni 🙂
    • Czego potrzebuję?
      • surowa dynia
      • cebula
      • marchew
      • pietruszka
      • bulion
      • masło
      • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    • Co robię?
      • dynię obieram i kroję w kostkę (około 2 cm).
      • w garnku na maśle podsmażam cebulę, pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę,  a następnie dokładam dynię.
      • zalewam warzywa bulionem, doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową i gotuję.
      • kiedy kawałki są miękkie wszystko blenduję na gładki krem.
      • podaję z płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni.

 

 

Smacznego Kochani! Koniecznie się pochwalcie, co pysznego przyrządziliście w sezonie dyniowym!

Jeżeli skorzystaliście z mojego przepisu, to bardzo Was proszę – oznaczcie go w social media hasłem #inspiredbymumslife – będzie mi ogromnie miło 🙂

You Might Also Like

  • Odpowiedz Dietetyk Na Walizkach 26 października 2018 at 11:39

    Przyznam szczerze, że rzadko robię coś z dyni ale Twoje propozycje wyglądają ciekawie więc może się skuszę np. na zupę z krewetkami!

  • Odpowiedz Implanty Lublin 30 października 2018 at 10:18

    Ja uwielbiam dynie, placki, zupa, pieczona na zimę, konfitury z dyni z jabłkiem lub gruszką nie ma nic lepszego 🙂

  • Odpowiedz

    3 + 4 =

    Regulamin sklepu | Polityka prywatności (RODO) | Cookies