Gotujemy

Przepis na pizzę – sprawdzony i szybki.

pizza

Przepis na pizzę – łatwy i sprawdzony. Trochę się już znamy i wiecie zapewne, że Włochy kocham ogromnie, a włoskie jedzenie jeszcze bardziej.

Nie wyobrażam sobie więc mojego polskiego domu, bez włoskiej pizzy! A uwierzcie – da się ją zrobić również u nas 🙂

Poniższe składniki wystarczą na dwa placki o średnicy około 33 cm – cienkie placki 🙂

Przepis na pizzę

Składniki – ciasto:

  • 200 g mąki pszennej – specjalna mąka typu „00” byłaby idealna, ale z tortowej czy wrocławskiej też się da 😉
  • 110 ml letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

I teraz najlepsze… Wszystko wkładam do miski, rozkruszam drożdże i wyrabiam – to tyle 🙂 Odstawiam na pół godziny i w tym czasie szykuję dodatki i nagrzewam piekarnik do 240 stopni.

Następnie dzielę ciasto na pół, formuję 2 kule a z nich 2 (cieniutkie!)placki na pizzę – staram się w tym celu nie używać wałka, tylko dłoni. Smaruję placki sosem, rozkładam dodatki i piekę około 10 minut.

Idealny do pieczenia jest specjalny kamień do pizzy, ale równie dobrze sprawdzi się zwykła blacha z papierem do pieczenia lub blaszki do pizzy z otworami. Na papierze pizza może nie być tak chrupiąca, ale tez będzie pyszna.

Sos:

Mam 2 ulubione ekspresowe:

  • czerwone pesto wymieszane z passatą pomidorową
  • a to mój absolutnie ulubiony i sprawdzony sos pomidorowy również do makaronu.

Ser:

Wybieram mozarellę – albo taką w granulkach na pizzę, albo w kuli. Tę drugą kroję na plastry i układam na ręczniku papierowym, by odsączyć zalewę.

Dodatki:

Włączam kreatywność! Pizzę przygotowuję na wiele sposobów, jednak najbardziej lubię najzwyklejszą z sosem i serem, lub z sosem, serem, szynką parmeńską, rukolą i płatkami parmezanu. Tę drugą musimy piec etapami, tzn. przygotowuję klasyczną pizzę z sosem i serem, wkładam do piekarnika, a 5 minut przed końcem pieczenia dodaję plastry szynki na wierzch. Wyciągam z piekarnika i na gorącą kładę garść rukoli i płatki parmezanu.

I gotowe!

Podaję z oliwą z oliwek lub balsamico. Pyszne? No pyszne! 🙂

Chcesz wcześniej wiedzieć o nowych postach? Zapisz się do newslettera.

You Might Also Like

3 komentarze

  • Odpowiedz Karolina / Nasze Bąbelkowo 15 lutego 2018 at 01:01

    Nigdy nie piekłam pizzy samodzielnie – ale w sumie nie muszę, bo mój szwagier jest w tym prawdziwym mistrzem 🙂

  • Odpowiedz Ela 27 października 2020 at 13:13

    Ja lubię zjeść pizzę w dobrej restauracji takiej jak Szkutnia w Warszawie. Smakuje jakby była prosto z Włoch.

    • Odpowiedz Mum's Life 28 października 2020 at 08:53

      Zatem pozdrawiamy restaurację Szkutnia 🙂

    Odpowiedz

    8 + 1 =

    Regulamin sklepu | Polityka prywatności (RODO) | Cookies