Gotujemy

Świąteczne pierniczki – nasz rodzinny sprawdzony przepis.

świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki to u nas tradycja. Moja mama ma kilka przepisów – jedne leżakują w puszce kilka tygodni, inne można upiec na ostatnią chwilę – i to właśnie o tych napiszę dzisiaj kilka słów.

Pieczenie pierniczków, a potem ozdabianie to zajęcie bardzo wszechstronne 🙂 Może to być świetna zabawa z dziećmi, możemy włożyć je do pięknych puszek i dać komuś w prezencie, możemy powiesić na choince, możemy też zaprosić przyjaciół, przygotować grzane wino i świątecznie spędzić wieczór… może za rok 🙂

Ale do dzieła!

Składniki na świąteczne pierniczki:

  • 1 kg mąki
  • 500 g miodu
  • 200 g cukru
  • 1,5 kostki masła lub margaryny (lub pół na pół)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • opakowanie przyprawy do pierników

Przygotowanie:

Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej – tak radzi moja mama, ale pieczone tego samego dnia również będą pyszne.

W garnku rozpuszczamy miód, masło/ margarynę, cukier, przyprawy – całość lekko studzimy. W innym naczyniu mieszamy mąkę, jajka, proszek, sodę. Składniki płynne i sypkie łączymy ze sobą, wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na dobę, lub chociaż kilkadziesiąt minut.

Wałkujemy (pierniczki delikatnie urosną) i wycinamy ulubione kształty. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Studzimy i ozdabiamy świąteczne pierniczki starając się zostawić coś na święta 🙂

przepis na pierniczki

Porady:

  • Przed upieczeniem możemy wyciąć w pierniczkach małe dziurki – po upieczeniu możemy zawiązać wstążeczki i powiesić pierniczki na choince.
  • Lukier możemy przygotować na bazie mleka – będzie wtedy mniej szklisty i uzyskamy ładniejsze kolory mieszając lukier z barwnikami.
  • Jeżeli szukasz innych pomysłów na domowe prezenty dla najbliższych, to mam dla Ciebie kilka sprawdzonych propozycji.

Pieczenie pierniczków nierozłącznie kojarzy mi się ze świątecznymi przebojami, grzanym winem i choinką. Nie ma chyba lepszego czasu w roku niż ten, gdy cały świat odbija się w błyszczących bombkach. Jest w tym jakaś magia i zawsze mnie to wzrusza. U nas w tym roku króluje czerwień i jodła – obie klasyczne i eleganckie. Jeżeli nie masz jeszcze pomysłu na choinkę, to może moja Cię zainspiruje – czerwień jest zawsze w modzie! 🙂

A na wszystkie ozdoby z mojej choinki (i jeszcze więcej!) mam dla Ciebie kod rabatowy o wartości 20%.

Hasło? Magda20 na stronie Zielonej Fabryki.

Chcesz wcześniej wiedzieć o nowych postach? Zapisz się do newslettera.

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Odpowiedz kreatywna dżungla 12 grudnia 2017 at 18:20

    Wow, super przepis na pierniczki. Szybko i pysznie :0

  • Odpowiedz Marta K 12 grudnia 2017 at 19:50

    Ooo jak się cieszę, że do Ciebie trafiłam! W tym roku pierniki zostawiłam na ostatnią chwilę i poszukuję właśnie przepisu na takie, które będą zjadliwe od razu a nie za kilka tygodni 🙂

  • Odpowiedz rodzicewsieci.pl 12 grudnia 2017 at 21:18

    U nas tez już pierniki zrobione. Tradycyjnie, co roku dziewczynki robią je z babcia 🙂

  • Odpowiedz Małgorzata Ostrowska 15 grudnia 2017 at 15:38

    Super prosty i łatwy przepis na pyszne ciacha.

  • Odpowiedz Aleksandra Załęska 16 grudnia 2017 at 08:59

    Święta bez pierników to nie święta😀 Janikowi tak się spodobało.robienie, że już drugą partię robimy😀

  • Odpowiedz Agnieszka Jezierska 16 grudnia 2017 at 14:29

    Piekę pierniczki według bardzo podobnego przepisu. Jest prosty – to duża zaleta.
    Dziś właśnie będę „pierniczyć” z chłopcami 🙂

  • Odpowiedz

    1 + 7 =

    Regulamin sklepu | Polityka prywatności (RODO) | Cookies