Gotujemy

Świąteczny piernik – najlepszy przepis!

przepis na piernik

Świąteczny piernik piekę co roku. Po kilka razy. Po kilka blach 🙂 Lubię, kiedy przed świętami pachnie w domu cynamonem, rumem i wanilią…

Lubię go też za to, że bardzo długo pozostaje świeży, aromatyczny i puszysty. Można go więc upiec wcześniej i schować na święta. Można też upiec dzień przed Wigilią – nie musi leżakować jak ten Staropolski. Ale jedno jest pewne – mój świąteczny piernik znika równie szybko jak powstaje 🙂

Zatem do roboty Panie i Panowie!

Składniki na świąteczny piernik:

400 g mąki

100 g cukru

30 g cukru waniliowego (1 opakowanie)

2 łyżeczki sody

3 jajka

40 g przyprawy do piernika (1 opakowanie)

słoiczek powideł śliwkowych (około 200-250 g)

szklanka mleka

3 łyżki miodu

2 łyżki kakao

120 g masła

50 ml rumu, lub łyżeczka ekstraktu waniliowego/ migdałowego*

świąteczny piernik

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

W garnku podgrzewamy masło, miód, mleko, powidła, przyprawę do piernika, rum lub ekstrakt – studzimy.

W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, kakao, sodę, cukier – mieszamy

Osobno ubijamy 3 jajka – tylko do momentu, aż staną się jasną puszystą masą.

Masę jajeczną dodajemy do miski z produktami sypkimi, do tego wlewamy przestudzoną zawartość garnka z płynnymi składnikami – wszystko mieszamy mikserem z najmniejszymi obrotami.

Całość wylewamy do foremki „keksówki” lub małej tortownicy.

Pieczemy przez około godzinę, do tzw. „suchego patyczka”

Świąteczny piernik jest gotowy! 

Dekorujemy czym tylko lubimy – polewą czekoladową, kremem czekoladowym, lukrem, cukrem pudrem. Możemy też przeciąć piernik poziomo na pół i przełożyć go powidłami, marcepanem lub dowolnym ulubionym kremem czekoladowym.

Dla mnie piernik i choinka to już święta.

Serio! Niewiele więcej mi potrzeba poza tym duetem, rodziną i pierogami. Te święta będą wyjątkowe – inne niż wszystkie. Pewnie większość z nas nie spędzi ich z całą rodziną, ale reszty nic nam nie odbierze! Pierogi będą, piernik zaraz upieczemy, a choinek możemy mieć ile tylko chcemy – tu nie ma limitów 🙂 U nas aż 3! Jedna z samymi lampkami przed domem, druga dziewczęca różowa u dziewczynek w bawialni, a trzecia dostojna i elegancka w salonie.

Mam też dla Was prezent – na wszystkie ozdoby z naszych choinek (i nie tylko!) mam dla Ciebie kod o wartości 20%. Hasło? Magda20 na stronie Zielonej Fabryki.

A teraz chodź ze mną na Instagrama – może zainspirują Cię moje świąteczne dekoracje 🙂

świąteczny las w szkle

* ekstrakt waniliowy, migdałowy, cukier waniliowy, cynamonowy robię sama 🙂 Wystarczy do słoiczka włożyć laskę wanilii, zasypać cukrem, odstawić na kilka dni i mamy cukier waniliowy, a nie wanilinowy jak w sklepach. Cynamon wymieszać z cukrem i mamy cukier cynamonowy. Laskę wanilii/ garść migdałów zalać wódką, odstawić na kilka dni i mamy ekstrakt waniliowy/ migdałowy. Proste? Proste 🙂 I pięknie wygląda opakowane w ładny słoik czy buteleczkę. A jeżeli nie masz jeszcze wszystkich prezentów, to ten prezent last minute dla miłośników pieczenia zrobisz w minutę 🙂

Chcesz wcześniej wiedzieć o nowych postach? Zapisz się do newslettera.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Odpowiedz Anna Karska 4 grudnia 2020 at 12:15

    Piernik moje ulubione ciasto, jedyne takich jakie dłużej poleży to smakuje coraz lepiej. Zawsze dodaje do niego sporą ilość cynamonu. Twój przepis jest świetny, bardzo puszczy wyszedł i co więcej nie ma śladu zakalca a miałam z tym problemy dość często.

    • Odpowiedz Mum's Life 4 grudnia 2020 at 20:13

      oo jak miło! 😉 Przekładałaś go powidłami?

    Odpowiedz

    + 32 = 41

    Regulamin sklepu | Polityka prywatności (RODO) | Cookies