Było juz marchewkowe, brownie z buraka… czas na cukinię!
Ciasto czekoladowe z cukinii jest banalnie proste i można je dowolnie modyfikować dodatkami. Jeżeli chcesz by było czekoladowe – dodaj kakao, jeżeli chcesz by przyjemnie „chrupało” dodaj orzechy. Możliwości jest mnóstwo.
Podane składniki wystarczą na ciasto w tzw. keksówce.
Do dzieła!
Składniki:
Około 1/2 kg cukinii
2 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki oleju albo roztopionego masła/ oleju kokosowego
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Dodatki: rodzynki, cynamon, kakao, orzechy, żurawina, wiórki kokosowe itp.
Przygotowanie:
Cukinię obieramy ze skóry i wybieramy z niej część z pestkami. To, co zostało trzemy na tarce o grubych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na sitku – niech czeka na swoją kolej.
W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
Kiedy cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta powoli dodajemy olej/ masło.
Mikser nie będzie nam już potrzebny 🙂
Czas na cukinię – odciśniętą z nadmiaru wody dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.
W osobnej miseczce łączymy wszystkie produkty sypkie i partiami dodajemy je do jajek i cukinii. Mieszamy szpatułką.
Teraz dodatki – jeżeli masz ochotę na ciasto czekoladowe, dodaj kakao 🙂
Całą masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka).
I gotowe! 🙂 Ciasto możesz posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, oblać czekoladą, polukrować… co tylko chcesz. Podawaj z filiżanką kawy, dobrej herbaty, albo posmaruj konfiturą i zjedz na śniadanie popijając mlekiem. Dzieciom też będzie smakowało.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Dzięki:-) mam 4 cukinie w domu i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Będzie ciacho do kawy.
smacznego!!!! 🙂
smacznego!!! 🙂
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)