Gotujemy

Przepis na sernik, który zawsze się udaje!?

przepis na sernik

Przepis na sernik. Zakładam, że w każdej rodzinie jest jakaś tajemna receptura pani domu – wiedeński, z brzoskwiniami, z rosą, z rodzynkami… czy bez?

I ja mam taki przepis! Historia tego sernika jest taka, że upiekła go kiedyś moja przyjaciółka twierdząc, że dostała przepis od swojej koleżanki, która go dostała od innej koleżanki i niby jest to przepis na Thermomix. Kiedy zaczęłam publikować ten przepis w moich mediach społecznościowych zaczęłyście szukać tego przepisu w bazie Thermimix. Ba! Nawet kilka przedstawicielek marki zaczęło go szukać, ale oficjalnie Thermomix się do niego nie przyznaje 🙂

Piekłam go już kilkanaście razy, modyfikowałam, zmieniałam dodatki i wreszcie mam! Mój idealny:

Przepis na sernik

Spód:

  • 80g masła
  • 120g herbatników (w okresie świątecznym zamieniam herbatniki na ciasteczka korzenne, albo dodaję przyprawę do pierników)
  • 70g migdałów

Wszystko blendujemy ze sobą i wykładamy tym spód tortownicy o średnicy 24-26cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, włączamy piekarnik na 180 stopni i przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu – ja wykorzystuję ten w wiaderku, żeby nie bawić się w mielenie 😉
  • 200g mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 biała czekolada – rozpuść ją 🙂
  • 5 jajek
  • 150g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

I teraz uważaj! Całość miksujemy w jednej misce, przelewamy do tortownicy na przygotowany wcześniej spód (nie podpiekamy go!) i pieczemy około 75 minut (góra + dół + termoobieg). To tyle 🙂

Polewa:

  • pól puszki gotowego kajmaku
  • szczypta soli

Kajmak podgrzewamy, mieszamy z solą i gotowe.

Przepis na sernik z bonusem? 🙂

  • Sernik piekę zawsze wieczorem, a na noc zostawiam go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  • W przypadku Gwiazdki idealnie będzie upiec 23 grudnia wieczorem, 24 grudnia ozdobić i wstawić do lodówki. Wieczorem będzie idealny!
  • Mam też niezawodny przepis na wspaniały piernik z powidłami – wilgotny, mięciutki i taki, który przetrwa od 23 grudnia, aż do końca świąt 😉
Chcesz wcześniej wiedzieć o nowych postach? Zapisz się do newslettera.

You Might Also Like

10 komentarzy

  • Odpowiedz Sernik 19 grudnia 2020 at 18:59

    Wyglada pysznie 🙂
    Będę próbować upiec tylko mam takie dwa małe pytanka: śmietanka kremówka 30% ? 180 stopni termoobieg sam czy termoobieg góra-dół czy może funkcja pieczenia od dołu ?🙈

    • Odpowiedz Mum's Life 19 grudnia 2020 at 19:50

      30% i góra + dół + termoobieg 🙂

      • Odpowiedz Sernik 19 grudnia 2020 at 20:37

        Bardzo dziękuje 🙂

  • Odpowiedz Danka 19 grudnia 2020 at 21:50

    no dobra, to i ja spróbuję tego w tym roku 🙂

  • Odpowiedz Ewelina 22 grudnia 2020 at 16:20

    Kupiłam skladniki. Boje sie jutro zaczynać 😂 jak sie nie uda, to beda skargi na Muminkach 😂

    • Odpowiedz Mum's Life 23 grudnia 2020 at 18:41

      udał się? 🙂

    • Odpowiedz Ania 23 grudnia 2020 at 20:19

      Właśnie piecze się w piekarniku. Oby nie opadł.

  • Odpowiedz Iza 23 grudnia 2020 at 13:26

    Dzisiaj wieczorem będziemy działać poraz pierwszy 💪🎄❤️🔥

  • Odpowiedz

    4 + 2 =

    Regulamin sklepu | Polityka prywatności (RODO) | Cookies