Sos pomidorowy gotowy w 5 minut? A to tego pyszny i pachnący? Da się!
Lubię sobie tworzyć takie bazy różnych rzeczy, które następnie wykorzystuję do wielu przepisów. Długo szukałam sosu pomidorowego – takiego, który w połączeniu z makaronem i odrobiną parmezanu będzie smakował tak wybornie, jak w mojej ukochanej Toskanii.
Ratowałam się domowymi przecierami, passatą, aż wreszcie mam! Mój sos pomidorowy 🙂
Składniki:
- 2-3 pomidory lub puszka pomidorów krojonych. Wybór należy do Ciebie. Latem, kiedy mam dostęp do pomidorów od lokalnych rolników wybieram oczywiście takie, ale w pozostałych miesiącach kiedy te pomidory niestety ani smaku, ani zapachu nie mają wybieram te z puszki. Jesienią i zimą można też użyć domowych pomidorów ze słoika – to będzie jeszcze lepsze!
- pół słoika pomidorów suszonych ze słoika
- ząbek czosnku, opcjonalnie podsmażona cebula
- łyżka oliwy z oliwek (może być ta z suszonych pomidorów)
- łyżeczka cukru – sorry people! Pomidory kochają cukier i tyle… no chyba, że wygrzewają się na słońcu 🙂
- sól, pieprz
- garść liści bazylii lub innych ulubionych ziół
Przygotowanie…. sos pomidorowy w 5 minut:
Pomidory umyj, pokrój w kostkę, a następnie wrzucić do blendera. Dorzuć resztę składników i zblenduj. Następnie przelej całość do rondla i zagotuj. Na koniec: smacznego! 🙂
albo….
Przygotowanie… sos pomidorowy w 1 minutę:
Pomidory z puszki wrzuć do blendera, a następnie… jak wyżej 🙂
Zastosowanie sosu pomidorowego:
Używam go bardzo często i do wielu potraw – do pizzy, do makaronu, do leczo albo do krewetek. Duszę w nim pulpeciki lub kurczaka. Sos pasuje też do naszych polskich gołąbków, natomiast w połączeniu z rosołem będzie pyszną zupą pomidorową. Najbardziej jednak lubię go ze świeżym makaronem, parmezanem i kieliszkiem chianti 🙂
A Ty? Do czego użyjesz tego sosu pomidorowego?
Po więcej inspiracji zapraszam Cię na mojego Instagrama i FB, bo fajnie być w kontakcie! 🙂
Brak komentarzy